Hathuszonöt

Statisztika a vélemény előtt. NBA mindenek előtt.

A Hathuszonöt egyéni díjai a 2021-es playoffból

2021. július 31. 14:04 - adam0910

Túl vagyunk egy újabb hosszú szezonon, ami bár hagyományosabb mederben folyt, mint a tavalyi őrült szezon, azonban még az idei szezonra is jócskán kihatottak a tavalyi rendhagyó szervezés és lebonyolítás okozta „kellemetlenségek”. Tavalyhoz hasonlóan idén is megpróbálkoztam kiosztani az NBA által az alapszakaszban is átadott egyéni elismeréseket, azonban ezúttal csak a rájátszásra koncentrálva.

625_4.jpg

A playoff Legértékesebb Játékosa: Giannis ANTETOKOUNMPO (Milwaukee Bucks)

 Kérdés nem férhet hozzá. Giannis Antetokounmpo kétség kívül ha nem is a legjobb alapszakaszán, de messze a legjobb playoffján van túl, eltekintve attól, hogy bajnoki címmel koronázta ezt meg vagy sem. A rájátszás egészében több, mint 30 pontot átlagolt, meccsenként csaknem 13 lepattanójával a rájátszásban a legjobb átlagot hozta, posztjához képest remekelt az előkészítésekben is hiszen 5.1-es gólpasszátlaga jócskán figyelemreméltó, különösen, hogy csak Butler és Paul George osztogatott nála jobban olyanok közül, akik nem irányítók. Az 57%-os mezőnybeli és a 64%-os kétpontos hatékonysága a playoffban karriercsúcsot jelent nála. Statisztikái leszűkítve a döntőre: 35.3 pont, 13.2 lepattanó, 5 gólpassz, 1.2 labdaszerzés, 1.8 blokk, mindezt csaknem 62%-os dobásmutatóval. Csak hogy tudjuk hova tenni: soha senki korábban nem tudott legalább egy 30-10-5-ös átlagot szerezni döntőben ilyen hatékonysággal. A festékben a Suns ellen valósággal megállíthatatlan volt: dobásainak 72%-a innen érkezett, ahonnan 76%-kal dobott. A rájátszás egésze során az ő nevéhez fűződik a legtöbb mezőnykísérlet (250), a legtöbb rádobott (369) és értékesített kétpontos (237), a legtöbb büntetőkísérlet (206), a legtöbb leszedett lepattanó (269), ezen belül pedig a legtöbb leszedett védőpattanó is (210), végül pedig ő lett a rájátszás legtöbb pontot szerző játékosa (634). Hatalmasat ment a pálya mindkét végén, közel 120-as támadóhatékonysága mellett 105-ös védőhatékonysággal zárta a rájátszást.

Ő lett a hatodik olyan játékos, aki egy döntőben háromszor is tudott legalább 40 pontot szerezni (korábban erre Jerry West, Rick Barry, Michael Jordan, Shaquille O’Neal és LeBron James volt képes), az utóbbi 50 évből ő lett az egyetlen játékos, akinek egy döntőben több 20+ pontos negyede is volt (a második és a hatodik mérkőzés harmadik negyedében). A végül döntőnek bizonyuló hatodik mérkőzésen 50 pontot, 14 lepattanót és 5 blokkot szerzett, a Bucks pontjainak közel felét (47.6%-át) közvetlenül ő szerezte, döntőben ennél többre pedig Jordanen és Elgin Bayloron kívül eddig nem volt képes senki. Hajnalban 17/19 sikeres büntetőt rakott a közösbe, a rájátszásokat tekintve ez nála messze a leghatékonyabb estéje volt a vonalról (legalább 15 rádobás), de még karrierszinten is ez volt a harmadik leghatékonyabb meccse büntetőről. Szóval ja, „csak” ennyire volt egyértelmű a playoff MVP díj.
Szóba került még: Kevin Durant és Chris Paul.

A playoff Védőjátékosa: Giannis ANTETOKOUNMPO (Milwaukee Bucks)

 Igen, megint ő. Igazából az átfogó teljesítményét már részleteztem, ebben a blokkban azonban a védőstatisztikáin lesz a hangsúly. Arról már korábban volt szó, hogy a 12.8-as lepattanóátlaga a legjobb volt a post-seasonben, ebből kereken 10 védőlepattanó ütötte markát meccsenként, de 1 labdaszerzés és 1.2 blokk is a neve mellé került. Amikor a pályán volt, 100 labdabirtoklásra vetítve a Bucks mindössze 105 pontot kapott a rájátszásban, ilyen mennyiségű játszott perc mellett ez a legjobb a playoffban, szóval abszolút elit. Amikor fent volt, az ellenfelek 45.3%-kal dobtak mezőnyből, 34.3%-kal a tripláról, -6.2-es +/- mutatójuk volt (magyarán ha Giannis pályán volt, a Bucks 6.2 ponttal többet szerzett ellenfelénél), és átlagban mindössze 30 pontot tudtak dobni a festékből. Csapata védőpattanóinak több, mint egyharmadát ő szedte le, pályán létekor pedig az összes (mindkét csapat) lehetséges pattanók egynegyedét kapta le, ráadásul a Bucks blokkjainak 36%-át ő jegyezte a rájátszásban. De tudjuk, a védekezésnek számos olyan eleme van, amit számokkal lehetetlen kifejezni: ha nézted a meccseit láthattad, hogy az egész rájátszásban kiváló kizárások, váltások és védőmozdulatai voltak (amik nem stealben vagy blokkban jelentek meg), ráadásul rengeteg contested dobást kényszerített az aktuális ellenfeleire a pálya bármely pontján.

Szóba került még: Joel Embiid, Jrue Holiday.
625.jpg
Giannis Antetokounmpo bármiféle kérdés nélkül nyerte el a döntő legjobbjának járó díjat

A playoff Újonca: Facundo CAMPAZZO (Denver Nuggets)

 Talán a legnehezebb vállalás ennek a kategóriának a győztesének a kiválasztása volt, és mivel a playoffban mondhatni nem volt túl veretes a rookie-felhozata, így a Murray sérülésével hirtelen magát a Nuggets kezdőjében találó Campazzóra esett a választásom. Biztosan nem volt könnyű neki az alkalmazkodás 30 évesen, de viszonylag jól elvégezte azt a feladatot, amit tőle elvártak/rábíztak. 27 perc alatt több, mint 9 pontot, 3 lepattanót és 4 gólpasszt jegyzett, és bár mezőnyből viszonylag halovány dobásmutatói voltak (39%), azt a triplavonalon kárpótolta, közel 40%-kal dobta a hármast. Jokics mellett természetesen nem a pontszerzés volt az elsődleges feladata, de a szervezés nem ment neki rosszul, számos látványos passz hagyta el a kezét, és ami még érdekesebb: amikor a pályán volt, minden ötödik kiosztott gólpassz az övé volt.

Szóba került még: Tyrese Maxey.

625_1.jpg
A 30 éves újonc, Facundo Campazzo pótolta a playoffban a súlyos sérülést szenvedő Jamal Murrayt

A playoff Hatodik Embere: Cameron JOHNSON (Phoenix Suns)

 Itt is viszonylag nehéz volt a választás, azonban itt nem a felhozatal hiánya miatt, hanem a bőséges „jelöltek” miatt. Végül a Suns fiataljára esett a választás, aki talán hatodik, talán hetedik ember volt a rotációban, de mindenképpen Monty Williams kispadjának egyik legüdébb színfoltja volt idén. Élete első rájátszásában 8.2 pontja mellé leszedett még 3 lepattanót is, azonban itt leginkább a hatékonyságait érdemes kiemelni: 21 perc alatt lazán hozta az 50-40-90-es szintet, hiszen mezőnyből 50%-kal, tripláról 44.6%-kal (!), büntetőről pedig 90.6%-kal célzott. A 69.3%-os true shooting %-a a legalább húsz percet játszó cserék között a playoffban a legjobb volt. Legtöbbször mint catch-and-shooterként lépett elő, kosarainak mindössze 11%-a volt olyan, hogy azt nem előzte meg gólpassz, vagis a legtöbb esetben kiszolgálták őt és az üres dobóhelyzeteire alapozott a Suns. Ennek ellenére voltak szép egyéni megoldásai is, és azt mindenképpen érdemes kiemelnünk, hogy az utolsó két körben (konferenciadöntő és döntő) nem hagyott ki egyetlen büntetőt sem.

Szóba került még: Cameron Payne és Danilo Gallinari.
625_2.jpg
Cam Johnson nem volt megilletődve az első playoff-menetelésétől

A playoff Edzője: Monty WILLIAMS (Phoenix Suns)

 Hasonlóan egyértelmű a győzelme, mint Giannis MVP címe. Abszolút az ő érdeme az, hogy a pártatlan szurkolók zöme a szimpatikus és az igazi csapatkosárlabdát játszó Sunsnak szorított. Játékrendszerét tökéletesen igazította a régi idők játékát idéző Paul és Booker középtávolijaihoz, a legtöbb meccsen kitűnően használta Aytont a palánk alatt, és nem véletlen az sem, hogy egyik másik csapat sem volt arra képes, hogy a padról bármikor beugorjon két olyan játékos is, akik jobb napjaikon akár 15+ pontokkal is hozzá tudják segíteni csapatukat a győzelemhez. Nevek alapján más csapatoknál is lehetett volna erre ráció, de hát igen – őket be is kell tudni építeni a rendszerbe, amit Williams tökéletesen meg is tett. Az első körben a Lakers ellen, majd a Clippers elleni párharc előtt is kidőlő Chris Paul néhány meccses távolléte sem ingadta meg a csapat magabiztosságát, a padról beszálló Cam Payne szépen helyettesítette a veterán játékmestert, ami – persze a játékoson kívül – az edző érdeme is. Saric sérülésével a döntőben cserecenter nélkül sem vallottak szégyent. Monty Williams, a nagybetűs pedagógus, érdemes megnézni a bemikrofonozott időkéréseit és öltözői beszédeit. A legutóbbit pedig különösen: a vesztes döntő után azonnal bement a Bucks öltözőjébe, hogy gratuláljon nekik és elmondja, hogy őt jobb edzővé, csapatát pedig egy jobb csapattá tették.

Szóba került még: Nate McMillan.
625_3.jpg
Monty Williams, a nagybetűs pedagógus
Végül pedig íme az általam felállított All-Playoff csapatok, amely során a 2 guard, 3 forward/center koncepciót követtem.
  • All-Playoff 1st Team: Trae Young, Chris Paul, Paul George, Kevin Durant, Giannis Antetokounmpo
  • All-Playoff 2nd Team: Luka Doncic, Devin Booker, Kawhi Leonard, Joel Embiid, Nikola Jokic
  • All-Playoff 3rd Team: Damian Lillard, Jrue Holiday, Khris Middleton, DeAndre Ayton, Rudy Gobert
Ezek a díjak és listák persze mind szubjektív vélemény alapján kerültek meghatározásra. Nálad kik kapják az egyéni díjakat? És ami talán még megosztóbb lehet: nálad hogyan fest a három legjobb ötös az idei playoffból?
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hathuszonot.blog.hu/api/trackback/id/tr3416644214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása